Науката в полза на хората – ICNPU 2023

Петата международна конференция “Използване на природни продукти: от растенията до аптечния рафт“ (ICNPU)  се проведе в периода 30.05-2.06.2023г. в св. св. Константин и Елена, Варна. Срещите на ICNPU традиционно обхващат широкия спектър на приложение на растенията, със специален акцент върху устойчивото използване на природните ресурси и най-новите тенденции в сфери като фармакология, токсикология, молекулярна биология и биотехнологии.

Инициатор и главен организатор на събитието е проф. д-р Милен Георгиев – председател на Българското фитохимично дружество, Институт по микробиология – БАН.

Първоначално, петата ICNPU бе насрочена за 2021 година, но поради пандемията от Covid-19 се отложи за 2023, за да се проведе на живо. Така събитието отново стана място за неформални дискусии, с възможности за създаване на професионални мрежи и разширяване на разбирането, както и придобиване на нов поглед върху интересни теми.  Организационният комитет състави вълнуваща и разнообразна научна и социална програма, която включваше презентации, дискусии, постерни сесии, коктейл за „добре дошли“, официална вечеря и практически тур до ботаническата градина в Балчик, известна с колекциите си от около 5000 растителни видове.

Вярваме, че България, като една от най-древните държави в Европа, предостави незабравими преживявания и обогатяващи моменти за участниците. Именно съвкупността от исторически и природни богатства, направи района на Северното Черноморие толкова подходящ за провеждането на събитието.

Научната програма бе обогатяваща и иновативна, което даде възможност на учените от цял свят да обменят значими знания и натрупан опит в интересни и бързо развиващи се дисциплини.  

Конференцията започна с официална откриваща част и продължи с представяне на актуални теми, презентирани от високоуважавани специалисти в областта. Някои от тях са:

Prof. Dr. Maurizio Battinno

The healthy effects of common mechanisms involved
Universiteta Poltechnia delle Marche (Italy)

  Prof. Dr. Robert Verpoorte

Endophytes and secondary metabolism
Leiden University (The Netherlands)
Prof. Dr. Chin-Kun Wang

The improvement on gut and  brain by using EGCG and EGCG-fish oil ester
Medical University (Taiwan)
Prof. Dr. Jutta Ludwig-Muller

Bioactive cyclic pentapeptides from the plant endophyte Cyanodermella asteris: elucidating biosynthesis forprduction.
Technical University, Germany 

Всички представени теми бяха важни за подобряване на качеството на живот на хората.

Избрахме да представим някои от най-иновативните от тях:

„Нов източник на Омега 7 –мастни киселини – зехтин“ – Nazim Sekeroglu and Sevgi Gezici, Turkey

В презентацията на фокус бяха мастните киселини, които са силно препоръчвани от специалистите за здравословен живот и хранене и представляват голям интерес, както за фармацевтичната, така и за козметичната индустрия. Омега-3, омега-6 и омега-9 мастните киселини са добре познати и важни хранителни мазнини, които не могат да се произвеждат от човешкото тяло, но имат важни позитиви за здравето.  Известно е, че ядките и семената са пример за храни, богати именно на мастни киселини. Последните проучвания показват, че студено пресованият екстра върджин зехтин от ранна реколта, получен от маслиновия сорт Kilis Yaglik, може да бъде добър източник на Омега 7, който е полезен за кожата и за сърдечно-съдовата профилактика.

„Подобряването на състоянието на червата и мозъка чрез използване на EGCG, EGCG естер на рибеното масло“Chin-Kun Wang, Taiwan

Многобройни епидемиологични проучвания показват, че фитохимикалите са полезни за човешкото здраве, като намаляват оксидативния стрес, свързан с хронични заболявания като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет тип 2 и стареене. Друга съществена полза от интервенцията на маслото е, че значително подобрява деменцията на пациeнтите с болестта на Алцхаймер, особено големи подобрения се наблюдават при лицата с ранни стадии на деменция.

„Горчиви напитки: Време за нова парадигма“ Michael K. McMullen, Sweden

Използването на горчиви растения за подобряване на храносмилането има дълга история и се среща в много култури. Южноевропейците са разработили аперитиви, които се пият преди и след хранене и са ароматизирани с горчиви и ароматни растения.

Въпреки че много потребители изпитват подобрение на храносмилането след консумация на горчиви вещества, все още е трудно да се определи механизмът, по който горчивите вещества действат. В края на XIX в. се смятало, че горчивите напитки подобряват кръвообращението в червата. Тази теория е заменена с друга, според която горчивите вещества увеличават производството на слюнка в устата и храносмилателните секрети в червата. Когато повишаването на сърдечната честота е недостатъчно, кръвното налягане спада, което води до проблеми с храносмилането и кръвообращението, включително стомашна болка, замайване, умора, главоболие и др. Лекторът доказва, че приемът на определени видове растения, повишава периферното съдово съпротивление, което поддържа нормално кръвното налягане.

„История и лечебни свойства на канабиса“ Ana Kuzmanovska, Biljana Bauer, North Macedonia

Канабисът е едно от най-старите психоактивни растения, познати на човечеството. Той расте като трева и култивирано растение по целия свят при различни климатични условия и почви. Смята се, че Централна Азия е надеждно място за първичния произход и ранната еволюция на канабиса. Най-ранната известна употреба на канабиса може да се проследи до древен Китай. Там има множество споменавания за лечебната употреба на канабис, записани в древноегипетски медицински документи. Презентацията проследи историята на канабиса от най-ранния контакт на хората с растението Cannabis sativa L. до последвалото му глобално разпространение. Разбирането на културната и медицинска история за употребата на канабис е важен компонент за успешното му интегриране в съвременните клинични практики. През последните няколко десетилетия, неговото декриминализиране и легализиране за медицински цели се случва благодарение на новите, научно установени доказателства за неговия потенциал.

„Противоракови ефекти на етерично масло от цитрус лимон, в ин витро експериментален модел на резистентна човешка остра лимфобластна левкимия“ – Alessandro Maugeri, Sara Abdelfatah, Michele Navarra, Thomas Efferth from Italy and Germany.

Ракът е един от най-сериозните здравни проблеми в развития свят, с около 17 млн. нови случая и над 8 млн. смъртни случая през 2020 г., състояние, което се влошава от нарастващата поява на химиорезистентност към стандартните методи на химиотерапията. Eфектите на етеричните масла са широко проучвани за тяхната фармакологична стойност, включително срещу химиорезистентност.

Ето защо, целта на това изследване бе да се проучи действието на етерично масло от Citrus limon (LEO)  в ин витро експериментален модел резистентна човешка остра лимфобластна левкемия, както и да се оцени начинът му на действие

Получените резултати доказаха, че съставните части на маслото имат ценен противораков ефект, както при чувствителни, така и при резистентни левкемични клетки.

Събитието приключи с връчване на награди за най-добри устни и постерни презентации.  Сред наградените бяха Monika Todorova, Danica Savic, Ana Rita Silva, Dona Panayotova, Ovinuchi Ejiohuo, Razvan Boiangiu, Anna Stasilowicz-Krzemien.

ICNPU 2023 помогна значително на специалистите в областта за придобиване на знания, разширяване на професионалните контакти и незабравими преживявания.

Щастливи сме, че бяхме част от него и допринесохме за неговия успех!

Споделете:

Споделяме с Вас

Техническо оборудване за конгреси и конференции

Организирането на конгрес или конференция е сложна задача, която изисква внимателно планиране, особено когато става въпрос за техническото оборудване, което ще осигури безпроблемното протичане на събитието.

Вижте повече »

Търсите партньор за организирането на Вашето събитие?

Какво търсите днес?